Website van de Amstelveense Schaatsvereniging de Poelster

Schaatsen

Algemeen

Extra

Algemeen


Jeugdschaatsuren

Vrijdag: 16:55 - 17:55

Zaterdag: 09:30 - 10:30Toegang tot de ijsbaan / Abonnementen

Alle kinderen dienen altijd in het bezit te zijn van een geldig abonnement. Dit abonnement dient men bij het binnenkomen altijd ongevraagd te tonen. Bij verlies kan er een duplicaat worden aangevraagd, kosten hiervan zijn €15,-. Het is de met de kinderen meegekomen ouders en/of andere kinderen niet toegestaan op het ijs te staan, lopen of zelf te schaatsen.


Kleding

Handschoenen

Op het ijs zijn de kinderen in verband met blessures verplicht om handschoenen te dragen. Uiteraard geven de begeleiders het goede voorbeeld.


Noren, houten schaatsen of Easy Gliders?

De meest gestelde vraag door ouders van jeugdschaats(ter)s. Het kind wil doorgaans op het liefst meteen op "Noren", dat is natuurlijk vrij logisch, op televisie zien ze niet anders en ook op de baan rijden veel kinderen op noren. Wij bevelen niet aan om direct op noren te beginnen. Een kind dat net met schaatsen begint, leert de eerste beginselen van het schaatsen het best op HOUTEN SCHAATSEN, een goed alternatief zijn de Easy Gliders. De kinderen staan hierop dichter op het ijs, en zullen minder snel uit hun evenwicht raken. Om recht op noren te staan moeten deze goed passen. Te ruime schaatsen dragen er toe bij dat de kinderen door hun enkels zwikken. Koop dus nooit schaatsen op de groei en pas geen schaatsen met twee paar sokken aan.


Afzetting van de baan

De 400-meterbaan is op de helft van de breedte in gedeeld in een binnen- en een buitenring. De buitenring is bedoeld voor de groepen om oefeningen te doen, terwijl de binnenring voor het rond rijden wordt gebruikt. In de buitenring heeft iedere vereniging een vaste plaats voor het verzamelen en het doen van oefeningen. Hier mogen de kinderen zowel heen als terug rijden. Kinderen mogen niet door andere groepen heen rijden die op hun vaste plaats in de buitenring aan het oefenen zijn. De binnenring is bedoeld om rondjes te rijden, langzaam rijden doen we hier aan de buitenkant (dus in het midden van de baan langs de pylonen). Hard rijden doen we langs de binnenkant. Het is in de binnenring niet toegestaan om tegen de draad in te rijden. Probeer bij het doorkruisen van de buitenring zo min mogelijk de andere groepen te hinderen.


Niet schaatsen als de dweilmachine op het ijs is

De kinderen mogen voor het begintijdstip niet op het ijs komen, maar moeten langs de baan blijven tot ze toestemming krijgen via de microfoon of van hun begeleider. In principe is dit als de dweilmachine van het ijs is. Zolang de dweilmachine op het ijs is mag er dus niet worden geschaatst. Wij verzoeken hierin een grote discipline in aan te brengen. Reden hiervoor is dat ijsmeester op de dweilmachine geen zicht heeft op wat er voor hem gebeurt en dus niet kan zien of er plotseling een kind voor de machine langs vliegt.


Schaatsblessures

Als je (weer) begint met schaatsen komt het wel eens voor dat je last krijgt van blaren of andere blessures. Klik op meer informatie en je vindt een aantal aanwijzingen hoe je problemen bij het schaatsen kunt voorkomen.


Examen schaatsvaardigheidsdiploma

Het examen wordt door alle kinderen gelijktijdig (in groepen) gereden. Dit houdt in dat de kinderen naar de baan komen en aan het eerste onderdeel, de warming-up op muziek mee doen. Daarna gaan ze naar de voorste- of achterste bocht om hun schaatsen aan te trekken en in te rijden. Vervolgens worden er op de rechte stukken en de krabbelbaan de proeven af genomen tot slot mogen de kinderen nog 10 minuten uitrijden in de bocht, waarna zij de baan moeten verlaten. De Poelster heeft besloten om vooraf gaande aan het officiële examen een proef examen af te nemen zodat de kinderen die afwezig zijn bij het echte examen toch hun diploma in ontvangst kunnen nemen. Klik voor een nadere uitleg van de examenproeven.