We gaan weer schaatsen

Vanaf volgende week (3 oktober) kan er weer geschaatst worden op de Jaap Edenbaan. Dit is een bijzonder jaar en we kunnen ons voorstellen dat er wat vragen en twijfels zijn over hoe dit seizoen gaat verlopen.

De directie van de Jaap Edenbaan komt binnenkort met een “400m baan” protocol waar alles in staat. Zodra dit protocol beschikbaar is, is deze via deze link te lezen. Wel beschikbaar is het algemene corona protocol.

Alle bezoekers van de Jaap Edenbaan (schaatsers en niet-schaatsers) dienen beide protocollen gelezen te hebben alvorens naar de ijsbaan te komen en dienen uiteraard hier ook naar te handelen.

Omdat het 400m protocol er nog niet is, maar de ijsbaan wel volgende week opengaat, een korte samenvatting van wat er nu bekend is.

De uitgangspunten:
Zolang er geschaatst/gesport mag worden, is de ijsbaan open. Zodra er niet geschaatst/gesport mag worden, krijgen we de niet geschaatste uren gerestitueerd. Aangevraagde abonnementen kunnen tot 30 oktober kosteloos worden geretourneerd, mits nog niet gebruikt.

De toegang:
Op het terrein van Jaap Eden gelden de normale RIVM basisrichtlijnen: thuis blijven bij verkoudheidsklachten, 1.5m afstand houden, geen handen schudden, vaak handen wassen, niet schreeuwen. De uitzondering hierop is wanneer men -met schaatsen aan- op het ijs staat. Dan geldt de anderhalve meter regel niet.

Toegang tot het terrein gaat voor schaatsers op de reguliere manier, via het tourniquet in combinatie met je abonnement. Niet-schaatsende bezoekers (o.a. ouders!) zijn ook welkom mits zij zich vooraf online aanmelden, details hierover volgen.

Het schaatsen:
De kleedkamers, Café Jaap en Boven Nul blijven dicht maar er komt een koek & zopie op het winterplein. Omkleden moet thuis. Of de kluisjes beschikbaar zijn is nog onbekend. Toiletteren blijft mogelijk, maar doe dit bij voorkeur thuis.

Het aan- en uittrekken van de schaatsen zal gebeuren op het middenterrein dat bereikbaar is via een loopbrug over het ijs heen. Er komen houten vlonders en banken te staan om op te zitten, maar er is geen overkapping. Verdere details staan in het protocol. Let wel: op het middenterrein (dus tijdens het aan- en uittrekken van de schaatsen) dient 1,5m afstand gehouden te worden, zodra je op het ijs staat hoeft dit niet meer.

De startdatum:
Omdat de ijsbaan afgelopen maart een week eerder moest sluiten gaat de ijsbaan voor verenigingen dit seizoen een week eerder open. Dat is dus al op zaterdag 3 oktober! Deze eerste week (3 t/m 9 oktober) moet worden beschouwd als de laatste week van het vorige seizoen. Het abonnement van vorig seizoen is dus nog geldig. In deze week kan je de gemiste training/les van vorig seizoen inhalen, mits je op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip gaat schaatsen als vorig jaar. Voor mensen die ten opzichte van vorig seizoen van uur zijn veranderd en voor mensen die dit seizoen nieuw zijn, komt een regeling zodat ook zij vanaf de 3e kunnen beginnen. Details volgen, uiteraard, in het protocol. Vanaf 10 oktober begint dan officieel het nieuwe seizoen en geldt dus ook het nieuwe abonnement.

Kortom:
Lees de protocollen, de “normale” corona regels zijn van toepassing en mits de weergoden meewerken kan er vanaf 3 oktober weer geschaatst worden. Uiteraard is dit alles onderhevig aan verandering indien de situatie dat vereist.