Landijsbaan onder water, en de omgeving ook

Op vrijdag 1 december 2023 is de pomp aangezet om het water in te laten in de landijsbaan Noordelijke Poeloever. Daarmee is de landijsbaan weer voorbereid om komende winter een ijslaag te laten vormen door koning Winter. Hiermee bieden we veilig schaatsijs waarop de liefhebbers uit Amstelveen en directe omgeving, van de ijspret kunnen genieten. Tenminste, dat is de bedoeling. Een flinke spaak in het wiel is de al jarenlang bekende (en jaarlijks toenemende) lekkage, waardoor er naast instroom ook een behoorlijke uitstroom van water plaats vindt. Voor een wandeling rondom de ijsbaan is momenteel het dragen van laarzen aan te bevelen. Dat is al vervelend, maar nog vervelender is dat deze stroming een negatief effect heeft op de kwaliteit en de aangroei van ijs . De Poelster heeft met de gemeente Amstelveen meermalen gesproken over het verhelpen van de lekkages (kwaliteitsslag landijsbaan), maar om diverse redenen is daar nog niets van gekomen. En juist in dit tijdperk waarin het aantal ijsdagen per winter afnemend is, is een lekvrije ijsbaan essentieel. Dat verhoogt de kans op beschaatsbaar ijs aanzienlijk. Het perspectief van de gemeente is gericht op verbeteringen in het kader van de overkapping A9 (vanaf 2027). Intussen beraden wij ons over mogelijkheden om voor die tijd toch nog een kwaliteitsverbetering te kunnen doorvoeren, en blijven daarover in gesprek met de gemeente.