Donatie Schipholfonds voor De Poelster

Wij, de Amstelveense Schaatsvereniging De Poelster, hebben een mooie donatie van het Schipholfonds gekregen voor de aanschaf van LED verlichting en een sproeipomp, voor de natuurijsbaan van Amstelveen. Op 13 december j.l. werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op Schiphol de cheque overhandigd aan voorzitter Wim van der Klauw en Bob Schrage, voorzitter van de Natuurijscommissie.

Sinds december 2011 draagt A.S.V. de Poelster zorg voor de natuurijsbaan van Amstelveen. “Onze” ijsbaan op de noordelijke Poeloever is,  als het ijs sterk genoeg is, gratis en vrij toegankelijk voor iedereen die van schaatsen houdt. Met de korte vorstperiodes is schaatsen op oppervlaktewater, zoals de Poel, vaak net niet haalbaar of tenminste te gevaarlijk. De natuurijsbaan is een veilig alternatief en sneller beschikbaar en wordt dan ook druk bezocht als “het sterk ijs is”. De natuurijsbaan is in 2011 aangelegd met een eenmalige subsidie van de Gemeente Amstelveen. Het inrichten en onderhouden van de natuurijsbaan gebeurt door de Poelster.

Op 9 december hebben de mannen van de natuurijscommissie het terrein van de ijsbaan weer onder water gezet door middel van de vaste pompinstallatie in de Poel, met een vlotter-systeem om het water/ijs niveau constant te houden. De lichtmastvoeten zijn ook geplaatst, maar de verlichting zelf nog niet, ter voorkoming van diefstal of vandalisme.

Zodra er sterk ijs is, wordt de aanleg van de lichtinstallatie afgemaakt, zetten we de  Koek-en-Zopie neer, en wordt de omgeving ingericht (bewijzering, borden met veiligheidsaanwijzingen, afzettingen, EHBO), zodat we de familieschaatsers uit Amstelveen  en directe omgeving een mooie en veilige schaatsplek kunnen bieden.

Zoals bekend is de exploitatie van de Koek-en-Zopie essentieel voor de dekking van de kosten van het natuurijsgebeuren en houden we er in goede winters nog iets aan over om activiteiten voor onze leden van te kunnen bekostigen.

Met de klimaatveranderingen worden de periodes waarin er daadwerkelijk geschaatst kan worden, steeds korter. Het is dan ook steeds weer de uitdaging om in een paar dagen tijd de ijsbaan met een goede ijskwaliteit operationeel te krijgen. Als er een vorstperiode aankomt, wordt verlichting aangelegd (er zijn geen vaste voorzieningen). We hebben nu nog een aantal grote, zware, ouderwetse bouwlampen die veel energie vreten. Dankzij de donatie van het Schipholfonds kunnen we deze bouwlampen vervangen door lichte, energiezuinige LED-lampen die ook nog een smakkelijk en snel gemonteerd kunnen worden